GAY-FRIENDLY MAAT

Gay-friendly maat

Homon tai lesbon, miesparin tai naisparin matkakohteen valintaan vaikuttaa hyvin paljon kohteen, maan tai kaupungin gay-friendly imago. Mikä sitten tekee maasta gay-friendly maan ja mitkä maat ovat  gay-friendly listausten kärjessä ja miksi? Miksi Suomi on lainsäädännöllisesti yksi maailman “most gay-friendly” maa mutta ei ole sitä kuluttajien suosituksissa? Pyrin vastaamaan tässä päivityksessä näihin kysymyksiin. 

Gay-friendly maiden listaukset

Olen aikaisemmissa päivityksissä käsitellyt yritysten ja erityisesti hotellien gay-friendly imagoa ja gay-friendly kriteerejä. Kun puhutaan maiden gay-friendly imagosta, mukaan nousevat hieman erilaiset teemat. Koska ei ole olemassa mitään universaaleja gay-friendly kriteerejä eikä sertifikaatteja, listaukset poikkeavat toisistaan jonkun verran tekijän mukaan. On virallisempia, erilaisten organisaatioiden tekemiä listauksia ja yhä enemmän kuluttajalle merkityksellisiä vaikuttajamarkkinoijien tekemiä listauksia. Matkabloggaajia: homoja, lesboja, miespareja, naispareja löytyy maailmalta yllin kyllin ja useimmat heistä tekevät omia listojaan teemalla the 10 most gay-friendly countries in the world.

lifeof2men in Malta on Gozo island

Esittelen tässä muutamaa eniten käytettyä listausta:

ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) ja erityisesti ILGA Europe Country Rating by Rainbow Europe sekä Spartacus Gay-Friendly Index. Näissä listauksissa otetaan huomioon hyvin vahvasti ihmisoikeuksien lainsäädännöllinen toteutuminen kohdemaassa.

ILGAn listauksessa pisteytetyt eri kategoriat ovat englanniksi equality & non-discrimination, family, hate-crime and hate-speech, legal gender recognition and bodily integrity, civil society space, asylum.

Spartacuksen listauksessa käytetään 14 eri kriteeriä kolmessa eri kategoriassa. Ensimmäisessä kategoriassa otetaan huomioon ihmisoikeuksien toteutuminen lainsäädännössä kuten esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki, adoptio-oikeus ja syrjintälait. Toisessa kategoriassa kiinnitetään huomiota muunlaiseen syrjintään esim. matkustusrajoitukset HIV-positiivisille ihmisille, Pride-tapahtumien kielto ja Pride-viestinnän kieltäminen. Kolmannessa kategoriassa otetaan esille todelliset ihmisoikeusloukkaukset esim. vankilatuomiot tai kuolemantuomiot. Lähteenä toimivat esim. ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ja YK:n lähteet.

ILGA Europe – Rainbow Europe listaus

Alla on uusin ILGA Europen the most gay-friendly countries in Europe listaus. Suomi on kyseisellä listalla sijalla viisi.

  1. Malta
  2. Belgia
  3. Norja
  4. Iso-Britannia
  5. Suomi
  6. Ranska
  7. Portugal
  8. Tanska
  9. Espanja
  10. Ruotsi

Spartacus Gay Travel Index listaus

Spartacuksen listauksen pisteytyksessä samaan pistemäärään johdossa päätyvät Kanada, Ruotsi ja Portugali. Neljännen paikan jakavat yhdessä Itävalta, Belgia, Tanska, Suomi, Islanti, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Reunion, Norja, Iso-Britannia. Suomi olisi tämän listauksen kärjessä, jos transsukupuolisten oikeudet toteutuisivat YKn ja EUn suosittamalla tavalla. 

Bloggajien tekemät listat

lifeof2men in Chateau Mcely

Matkabloggaajat tekevät usein listoja omista maasuosikeistaan. Tällöin mukaan nousevat enemmän myös fiilistekijät ja imagotekijät, erityisesti miten LGBTQ ihmiset näkyvät julkisuudessa ja millaisia LGBTQ tapahtumia maassa järjestetään. Tasa-arvoisella avioliittolailla on monen listauksissa suuri painoarvo. Myös maan tekemä markkinointi LGBTQ kohderyhmälle näkyy hyvin näissä listauksissa. Itse seuraan ammatikseni muun muassa matkustelevia homapareja Nomadic Boys ja Couple of Men. Tässä esimerkiksi Nomadic Boys listaus heidän gay-friendly suosikkimaistaan.

Nomadic Boys

  1. Kanada
  2. Espanja
  3. Alankomaat
  4. Ruotsi
  5. Portugal
  6. Islanti
  7. Saksa
  8. Malta
  9. Belgia
  10. Argentiina

Couple of Men bloggaajien suosikit Spartacuksen listaukseen ja heidän omiin kokemuksiinsa perustuen löydät täältä.

LGBTQ Honeymoon Ranking

lifeof2men in Hotel Helka

Yksi mielenkiintoinen listaus on maiden laittaminen järjestykseen sen mukaan, mitkä ovat parhaita maita samaa sukupuolta olevien parien kuherruskuukauden viettoa varten. Tällainen listaus löytyy vaikkapa The Latin-America Companyn sivuilta LGBT Honeymoon Ranking. Kyseisen sivun listauksessa Suomi on sijalla 8 edellään Kanada, Uusi-Seelanti, Australia, Sveitsi, Irlanti, Ranska, Kreikka. Tämän listauksen kategoriat ovat Honeymoon Popularity, LGBT Travel Friendly, Marriage Equality, Forward Thinking, Romantic Setting, Love in the Air.

Johtopäätöksiä Suomen suhteen

Suomi on monessa yllä mainituissa listauksessa kärkipäässä, kymmenen joukossa. Uusi hallitus kun tekee vielä muutoksia erityisesti transsukupuolisten oikeuksiin, Suomen sijoitus näissä listauksissa kohenee entisestään. Haasteena on tämän positiivisen asian ja tilanteen hyödyntäminen viestinnässä, matkailumarkkinoinnissa ja Suomen markkinoinnissa ylipäätään. Tämä on dilemma, jonka kanssa meillä on usein haasteita Suomessa. Ollaan hyviä, mutta ei osata kertoa siitä ja markkinoida. Oletetaan, että hyvä sijoitus riittää. Mutta se ei riitä.

Kyse on myös arvoviestinnästä eli siitä, että arvotekoja hyödynnetään markkinoinnissa. Arvot vetoavat tunteisiin ja ovat siten tehokkaampia vaikuttamaan ihmisten päätöksiin kuin pelkkä tuotemarkkinointi. Tuotteita ovat järvet, puhdas luonto, joulupukki, Helsinki, lumi, talvi. Arvoja ovat avoimuus, yhdenvertaisuus, monimuotoisuus, osallistaminen. Niiden ja niihin pohjautuvien tekojen pitäisi näkyä enemmän sekä yritysten että destinaatioiden viestinnässä.

 

 

Read more