GAY-FRIENDLY HOTELLI

Hotellin gay-friendly imago

Kerron gay-friendly kokemuksestani ja kerron miksi gay-friendly status on tärkeä homolle, miksi se on tärkeä hotellille. Pohdin myös miksi gay-friendly viestintää ei tehdä Suomessa. Käytän tekstissä yksinkertaistamisen ja omakohtaisuuden takia sanaa homo. Voit kuvitella sen paikalle myös sanan lesbo tai biseksuaali tai minkä tahansa muun seksuaalisuutta tai sukupuolta kuvaan termin. LGBTQ on käyttämäni lyhenne sanoista Lesbian, Gay, Bisexual, Trans ja Queer. Sillä viittaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Välillä käytän samassa tarkoituksessa myös sanaa sateenkaarivähemmistö. 

Gay-friendly hotellikokemus

Juttelin hotelliyrittäjän kanssa tapauksesta viime kesältä. Naispari oli tutustumassa  potentiaaliseen hääpaikkaan Keski-Suomessa. Yrittäjä esitteli tiloja ja oletti, aivan ymmärrettävästi, että kyseessä oli morsian ja kaaso. Kierroksen loputtua hotellin omistaja alkoi aistia jännitettä ilmassa. Lopulta naispari kertoi hieman pelokkaana ja vaivaantuneenakin, että he ovat hääpari eli kyseessä on kahden naisen häät ja että he ovat saaneet jo kielteisen vastauksen parista paikasta ja sen takia heitä jännittää omistajan reaktio.  Yrittäjä toivotti tulevan hääparin lämpimästi tervetulleeksi ja mietti samalla, miten olisi voinut tämän asian kertoa jo etukäteen sivuillaan.

Kolme vuotta sitten tajusin itse, mikä on gay-friendly hotelli. Olimme aviomieheni Raúlin kanssa Suomen ensimmäinen homopari, joka vihittiin avioliittoon maaliskuun 1. päivä 2017. Vietimme kaksi päivää helsinkiläisessä hotelli Helkassa. Häävalokuvauksemme oli hotellin tiloissa ja Helka jakoi kuvia omissa sosiaalisen median kanavissaan. Samaa sukupuolta olevan parin kuvien jakaminen somessa herätti sekä ihastusta että vihastusta, jopa halveksuntaa. Helka toimi kuitenkin koko ajan omien arvojensa mukaisesti kunnioittaen yhdenvertaisuutta, ihmisoikeuksia ja moninaisuutta ja selvisi somemyrskystä voittajana.

Tuon parin päivän kokemuksen pohjalta aloin miettiä, miksi tunsin oloni hotellissa niin turvalliseksi ja luonnolliseksi. Tajusin, että se johtui yrityksen arvoista. Ne tuntuivat ja näkyivät yrityksen viestinnässä, henkilöstössä, johdossa, yhteistyökumppaneissa, muissa vieraissa, tunnelmassa. Vaikka nyt kaksi vuotta myöhemmin olen jo mielestäni LGBTQ matkailun asiantuntija, tuolloin olin vain homo, joka mietti asiaa henkilökohtaisen asiakaskokemuksen pohjalta.

Miksi gay-friendly imago on tärkeä homolle?

Olen tuon kokemuksen jälkeen yöpynyt monta yötä hotellissa, sekä Suomessa että maailmalla. Olen yöpynyt sekä gay-friendly hotelleissa että ei niin gay-friendly hotelleissa. Olen käynyt kymmeniä keskusteluja hotellien edustajien kanssa siitä, miksi he ovat mielestään gay-friendly hotelleja. Olen ollut välillä pettynyt välillä ylpeä. Olen ennen kaikkea kokenut ja oppinut lisää.

Sana gay-friendly viestii LGBTQ matkailun ydinteemaa, turvallisuutta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat edelleen suurimmassa osassa maailmaa salaamaan seksuaalisuutensa. Kolmasosa maailman väestöstä asuu maissa, joissa homoseksuaalisus on rikos tai homoseksuaalisuuteen ei saa kehottaa. Venäjä on esimerkki maasta, jossa virallisen tahon mukaan ei saa tehdä “sateenkaaripropagandaa”. Moni ei myöskään muista, että Suomessakin kumottiin kehotuskielto vasta vuonna 1999. Tuohon vuoteen asti ei Suomessakaan saanut kehottaa julkisesti samansukupuolisten haureuteen. Tänä päivänäkin Suomessa jotkut poliitikot viittaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeutaisteluun sateenkaaripropagandana, joka houkuttelee ihmisiä homoiksi ja lesboiksi.

Rikosstatuksen ja sateenkaariviestinnän kieltämisen lisäksi erityisesti Aasiassa on paljon maita, muun muassa Kiina, jossa homoseksuaalisuus ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä, ei perheen piirissä eikä työelämässä. USA ja Brasilia ovat esimerkkejä maista, joissa nykyinen hallinto puhuu negatiivisesti LGBTQ ihmisten oikeuksista. Intia on miljardin ihmisen valtava maa, jossa vasta viime vuonna homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin.

Turvallisuuden tunteen ja itseilmaisun takia matkustavalle homolle ja lesbolle on tärkeää tietää, että kohdemaa, destinaatio tai hotelli on gay-friendly. Monelle homolle tai lesbolle matkustus on ainoa keino ja hetki elämässä toteuttaa itseään, kokea olevansa hyväksytty ja näkyvä, olevansa osallinen ja yhdenvertainen.

Miksi gay-friendly imago on tärkeä hotellille?

Seksuaali – ja sukupuolivähemmistöt on maksukykyinen ja kasvava kohderyhmä matkailussa. LGBTQ oikeuksien ja muuttuvien asenteiden ansiosta, homot ja lesbot uskaltavat entistä rohkeammin olla oma itsensä myös matkustaessaan.

Tutkitusti LGBTQ kohderyhmä matkustaa 4-6 kertaa vuodessa kun keskivertomatkailija matkustaa 1-2 kertaa vuodessa. Kohderyhmä käyttää kohteessa 55% enemmän rahaa kuin keskivertomatkailija.  60% ilmoittaa mielellään valitsevansa palvelun, destinaation tai hotellin, joka viestii avoimesti olevansa gay-friendly.

LGBTQ kohderyhmän keskuudessa hotellin gay-friendly status on hinnan jälkeen seuraavaksi tärkein valintakriteeri. Nämä tiedot perustuvat IGLTAn (International Gay and Lesbian Travel Association) ja Out Now konsulttiyrityksen ja lukuisten muiden tutkimuslaitosten tutkimuksiin.

Suomessa gay-friendly viestintä on hotellien keskuudessa todella harvinaista. Maailmalla, erityisesti USAssa, suuret hotelliketjut kuten Marriot ja Hilton tekevät aktiivista mainontaa LGBTQ kohderyhmässä. Gay-friendly viestintä on selkeää ja bisneslähtöistä kohderyhmäviestintää tietylle asiakasryhmälle, mutta se on samaan aikaan arvoviestintää kaikille asiakkaille ja myös vastuullista toimintaa ja viestintää.

Miksi hotellit eivät tee gay-friendly viestintää?

Syitä tähän on tietämättömyys kohderyhmän tilanteesta ja käyttäytymisestä maailmalla. Lähdetään liikkeelle oman pään sisältä ja omasta asenteesta ajatellen, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvoinen kohtelu on kaikille itsestäänselvä. Se ei ole ikinä itsestäänselvää vähemmistön edustajalle, joka tulee maasta, jossa homoseksuaalisuus ei ole hyväksyttyä tai se on jopa rikollista toimintaa. Jos yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista ei puhuta hotellin sivuilla tekstissä mitään eikä seksuaalisuuden, sukupuolen tai perheiden moninaisuutta tuoda esille kuvallisessa viestinnässä, mistä homo tai lesbo voi tietää olevansa tervetullut, tulevansa kohdelluksi kunnioittavasti, voivansa olla ylpeästi ja turvallisesti oma itsensä.

Yleisimpiä argumentteja gay-friendly viestintään on

“Meillehän ovat kaikki tervetulleita ja me kohtelemme kaikkia yhdenvertaisesti”

“Emme halua korostaa tai nostaa yhtä asiakasryhmää muiden yläpuolelle”

“Sehän on itsestäänselvää, että kaikki asiakkaat ovat tervetulleita”

“Pelkäämme muiden asiakkaiden reaktioita”

Voisimmeko kertoa tästä vain homoille ja lesboille?”

Pelätään muiden asiakkaiden reaktioita. Ei uskalleta käyttää gay-friendly sanaa tai homoparin tai lesboparin käyttämistä kuvallisessa viestinnässä. Hyvin usein näen myös, että homo- tai lesboparin kanssa tehtyä vaikuttajamarkkinointiyhteistyötä ei tuoda esille omassa viestinnässä. Se jätetään bloggaajien oman viestinnän varaan. Jos kohderyhmä on tärkeä, toki sitä pitäisi representoida myös viestinnässä, on sitten kyse lapsiperheistä, senioreista tai homoista tai lesboista. Sitä minä asiakkaana ja osana kohderyhmää myös odotan. Jos minulle myydään palvelua, jonka markkinoinnissa ei käytetä yhtään miehen kuvaa, toki minä mietin, olenko ollenkaan yrityksen kohderyhmää.

Listaus Suomen gay-friendly hotelleista

Olen tätä varten tuottanut listauksen Helsingin gay-friendly hotelleista. Olemme  aviomieheni kanssa yöpyneet jokaisessa potentiaalisessa hotellissa, kävin keskustelut hotellin johdon ja markkinoinnin kanssa kuin myös asiakaspalvelun eli vastaanoton kanssa. Tein huomioita myös hotellin viestinnästä ja markkinoinnista sekä mahdollisesta yhteistyöstä LGBTQ yhteisön kanssa. Tärkein kriteeri minulle oli silloin ja on edelleen “I know it when I feel it”

Nyt olen tekemässä uutta listausta, joka kattaa koko Suomen. Olen käynyt vuoden aikana kymmeniä keskusteluja hotellien kanssa. Olen huomannut, että hotellit eivät välttämättä tiedä, mitä gay-friendly status tarkoittaa. Moni hotelli kuvittelee olevansa gay-friendly täppäämällä ruksin kohtaan gay-friendly Tripadvisorin tai jonkun muun vastaavan palvelun sivuilla. Toinen yleinen vastaus gay-friendly statukseen on ollut, että homo- tai lesbobloggaaja on käynyt meillä tai että meillä käy homoja ja lesboja muutenkin asiakkaana.

Seuraavassa päivityksessä käyn läpi käyttämiäni kriteerejä.

Jos haluat tietää lisää tai selvittää oman hotellisi mahdollisuuksista päästä listalle, täytä sivun alareunan lomake, niin olemme yhteydessä.

Read more